Založ si blog

Kto chce prežiť svoje vzkriesenie, musí prežiť svoj kríž

Mám pocit, že všetci okolo mňa sú nešťastní. Asi to bude spôsobené tým starým známym „vrana k vrane sadá…“. Ak sa aj náhodou objaví niekto šťastnejší, vytesním ho, a teda koncentrácia nešťastia sa ďalej udrží na maxime.

.

Keď to tak narýchlo prerátam, poznám minimálne 6 ľudí, ktorí sa pokúsili o samovraždu, alebo ju aspoň zvažovali. Potom je tu kamarátka, čo bola na drogách. Ďalšia, ktorá si problémy riešila v posteli (akože s chlapmi). Našli by sa aj nejakí utápači v alkohole. A nakoniec ešte jedna, ktorá túži dostať nejakú smrteľnú neliečiteľnú chorobu.

Ja som si postupne prešiel všetkými tými fázami. S výnimkou drog. Dokonca aj ten sex hrozil, lebo keď som zažil svoje prvé (a veľmi kruté) odmietnutie od opačného pohlavia, tak tá posteľná kamarátka ma ukecala, aby som na pokeci dal správu s obsahom cca „Ktorá neskúsená odpanicuje mladého zajačika?“ Človek by neveril, koľko reakcií mu príde … Ale k veci …

Po dlhšom vývoji som dospel do stavu, kedy som začal očakávať, že za všetko zlo sa človeku časom vráti niečo dobré. Myšlienka založená na jednoduchom princípe. Niečo ako kladný a záporný náboj vo fyzike. Alebo rovnováha síl. Straty a nálezy.

Ani tento prístup mi ale časom už nepostačoval. Tak som prešiel k tomu, že po viacerých zlých veciach príde jedna veľmi veľmi ohromne dobrá. Vlastne som k tomu prišiel z myšlienky, že Boh len skúša, koľko ešte unesiem. A že v určitom okamihu už medzu únosnosti prekročí a vtedy to zvrtne.

A v to verím stále. Len to by znamenalo, že som neuveriteľne silná osobnosť. Ale vážne. Proste po všetkom, čo sa na mňa za posledné roky nahrnulo, by som už rád zažil ten prevrat. Po základkárskej šikane, psychicky narušenom otcovi, neliečiteľnej  poruche syntetizácie pigmentu, mamininej chorobe, rozpadnutom vzťahu s bratom, babičkinej chorobe, maximálne zlom výbere vysokej školy a v neposlednom rade aj smrti ľudí, ktorí mi boli drahí. A po každodenných maličkostiach, ktoré mi strpčujú život. Ako keď mi jeden deň dá revízor pokutu 40 eur za to, že jazdím štyri roky „načierno“ električkou, druhý deň nejdem na dôležité cviko, aby som to vybavil a na podniku sa dozviem, že revízor si „nepretočil stranu v čítačke“. Človek aby každý deň vstával s tým, že „Čo sa mne zase dnes stane?“.

Pred sviatkami som si povedal, že skúsim zmeniť svoj prístup k životu. Takže teraz ráno vstanem a prvé čo urobím je, že si prečítam môj obľúbený 23. Žalm a zamyslím sa nad ním. Snažím sa každý deň urobiť nejaký dobrý skutok. Typu pomôcť neznámej babičke vytiahnuť nákup do kopca, dať pár eur niekomu núdznemu, pomôcť kostolníčke s niečím v kostole alebo aspoň nejakému spolužiakovi pomôcť so zadaním. Snažím sa všemožným spôsobom vyhnúť hádkam a zlej nálade (čo je pri mojom bratovi nemožné, ale …) a potom sa snažím každý večer cvičiť. A snažím sa vlastnej práci do školy nevenovať viac času, ako je nevyhnutné (čož sa ale zrkadlí v kope zadaní, čo mám na stole). Proste sa snažím všemožným spôsobom nájsť vnútorný pokoj. A fungujem takto už týždeň a pokoj nikde. Asi si to vyžaduje dlhodobejšiu snahu, ale aj tak, nejaký výsledok by už prísť mohol.

A okrem toho stále čakám. Čakám na ten zlom, kedy pohár pretečie a Boh sa rozhodne, že je rada na mne. Že už si aj ja zaslúžim ten svoj kúsok šťastíčka …

.

Na svete nie je jediná dramatická zápletka, ktorú by už Shakespeare nezaznamenal – rodinná pomsta, politikárčenie, súboj medzi mužom a ženou. Všetko už skúsil. A aké nám dal nakoniec ponaučenie? K akému žánru prišiel po toľkých rokoch driny a sebaobetovania? K tragédii. Ako všetci romantici, aj on si uvedomil, že hra nekončí bozkom, ale kopou mŕtvych Dánov ležiacich na javisku.

Moji (starí) rodičia v Slovenskom národnom povstaní

29.08.2010

Moji rodičia počas druhej svetovej vojny bývali v malej dedinke pohoria Malej Fatry – vo Vrícku. Otec tu pôsobil ako horár. . Otec sa už od prvých dní Slovenského štátu (…) zapojil, podľa svojich možností, do boja proti fašizmu. . V čase, keď sa začalo rodiť SNP, povstalci obsadili vojenské kasárne martinskej posádky, ktorej vojaci sa pridali k povstalcom. [...]

Romantici nevymreli. Ale majú na to chuť

16.07.2010

Niekedy mám pocit, že som sa narodil do zlej doby. To „niekedy“ by sa dalo nahradiť aj spojením „takmer stále“. Že som akosi nekompatibilný s požiadavkami na vysneného chlapa. . Mojej prvej láske som písal básničky. A nie, nebolo to v pätnástich. Mal som 18 a hlavu úplne mimo a navyše z dievčaťa, ktoré za to z terajšieho pohľadu vôbec nestálo. Dnes [...]

O tom, ako spomienky miznú

11.07.2010

Človek žije dovtedy, kým si ho ľudia pamätajú. Po tých rokoch v archívoch som dospel jedine k tomu. Darmo viem niečie meno, dátum narodenia a smrti, keď medzi tým je prázdno. Život tvoria práve tie maličkosti každodenného bytia. Detaily, ktoré človek sám ani nepovažuje za dôležité. Hlúposti, ktoré nestáli za zmienku … . S Babičkou sme hodiny trávili [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

atyk

Predošlé články na atyk.blog.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 21673x
Priemerná čítanosť článkov: 1970x

Autor blogu

Odkazy