Založ si blog

Imaginárium doktora Parnassa

Piatkový večer. Piatkový večer, akých už spolu zažili desiatky. Ale aj tak iný. Piatkový večer, na ktorý on čakal dlhé týždne. Dlhé týždne bez jediného slova. Písaného, povedaného.

.

Idú do kina. Je to ako keď idete na rande a cítite, že si nebude mať čo povedať. Tak vyberiete miesto, kde sa rozprávať nedá. Kino. Veď čo by si mali dvaja nekonečne blízki ľudia povedať po dvoch mesiacoch? Sedia vedľa seba, potichu, bez slova, bez zakašľania, bez stretnutých pohľadov. On sa na ňu pozerá vždy, keď sa ona predkloní, aby si podoprela hlavu. Na jej vlasy. Nevidí, či má alebo nemá náušnice. Vyhýba sa pohľadu na jej tvár, aby sa nestretol s tým jej. Pred filmom aj po filme preberú veľmi dôležité veci. Skúšky, voľby, sedenie v ich aulách. Ona prihodí zopár antikatolíckych poznámok.

.

On ľúbi ju. Ona neľúbi nikoho. Ale priateľa má. Lebo on ju má rád a rodičia ho schválili. Veď city prídu. Ani mama neľúbila otca, keď sa brali. A začala.

.

On chce ísť v lete do Španielska. Pôvodne chceli ísť spolu. Ona radšej ale pôjde do Francúzska, lebo jej to rodičia zaplatia. Ale nakoniec nepôjde, lebo nezaplatia. A nepôjde ani do Španielska, lebo by to asi vadilo priateľovi. Priateľovi s ktorým je mesiac, by vadilo, že ide na výlet s priateľom, ktorého pozná od pätnástich. Ale tak – otázka priorít. Otázka dôležitosti. Rebríček.

.

On ju odprevadí domov. Tak ako vždy. Posedí chvíľu v kuchyni. Tak ako vždy. Vypočuje si, aké je divné a nepochopiteľné, že on v piatok nejedáva mäso. Tak ako vždy. Lebo ona nemá rada tradície.

.

Odchádza. Príde domov a ona mu napíše, že je rada, že spolu boli vonku. Príde domov a má v sebe bordel, aký dávno nemal. Príde domov a má zasa raz chuť otvoriť fľašu. Fľašu bieleho.

.

http://www.youtube.com/watch?v=BWerj8FcprM

Moji (starí) rodičia v Slovenskom národnom povstaní

29.08.2010

Moji rodičia počas druhej svetovej vojny bývali v malej dedinke pohoria Malej Fatry – vo Vrícku. Otec tu pôsobil ako horár. . Otec sa už od prvých dní Slovenského štátu (…) zapojil, podľa svojich možností, do boja proti fašizmu. . V čase, keď sa začalo rodiť SNP, povstalci obsadili vojenské kasárne martinskej posádky, ktorej vojaci sa pridali k povstalcom. [...]

Romantici nevymreli. Ale majú na to chuť

16.07.2010

Niekedy mám pocit, že som sa narodil do zlej doby. To „niekedy“ by sa dalo nahradiť aj spojením „takmer stále“. Že som akosi nekompatibilný s požiadavkami na vysneného chlapa. . Mojej prvej láske som písal básničky. A nie, nebolo to v pätnástich. Mal som 18 a hlavu úplne mimo a navyše z dievčaťa, ktoré za to z terajšieho pohľadu vôbec nestálo. Dnes [...]

O tom, ako spomienky miznú

11.07.2010

Človek žije dovtedy, kým si ho ľudia pamätajú. Po tých rokoch v archívoch som dospel jedine k tomu. Darmo viem niečie meno, dátum narodenia a smrti, keď medzi tým je prázdno. Život tvoria práve tie maličkosti každodenného bytia. Detaily, ktoré človek sám ani nepovažuje za dôležité. Hlúposti, ktoré nestáli za zmienku … . S Babičkou sme hodiny trávili [...]

SR Čaputová LPR Zbierka Onkológia Deň Narcisov BAX

Žlté narcisy dodávajú nádej a pomáhajú, zbierku podporila aj prezidentka

18.04.2024 14:06

Vďaka podľa nej patrí dobrovoľníkom, ale aj všetkým, ktorí sa rozhodnú podporiť dobrú vec a prejavia tak solidaritu s onkologickými pacientmi.

Rapid Life

Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life

18.04.2024 14:02

Rozsudok nie je právoplatný, o odvolaní prokurátora rozhodne Najvyšší súd.

Venezuela

Rezort diplomacie neodporúča cestovať do Venezuely. Slováci majú zvážiť cestu aj dvoch ďalších štátov Južnej Ameriky

18.04.2024 13:49

Ministerstvo pripomína, že SR nemá ani v jednej z krajín zastupiteľský úrad.

World Press Photo, palestínčanka, gaza, izrael, Mohammed Salem

Plačúca Palestínčanka s mŕtvym dieťaťom v náručí. World Press Photo tento rok vyhrala snímka z Gazy

18.04.2024 13:40

Usporiadatelia pripomenuli nebezpečenstvo, akému fotoreportéri počas pokrývania vojnových konfliktov čelia.

atyk

Predošlé články na atyk.blog.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 21875x
Priemerná čítanosť článkov: 1989x

Autor blogu

Odkazy